festdag.com

En skikkelig feststemt side – opplev festen!

Tilpass festen etter gjestene

Planlegg festen på forhånd

partyMange mener at impulsive fester er de beste. Ja, greit nok, om du ikke bryr deg i det hele tatt om hva ulike folk tenker om deg, og du ikke vil gjøre et godt inntrykk på gjestene, om du rett og slett ikke vil planlegge – da er dette en god løsning. Åpne dørene, og inviter alle du kjenner, pluss folk fra gata. Underholdningen er garantert. Heldigvis er det ikke alle som er like dumdristige der ute – folk flest velger å planlegge fester, gjøre det beste ut av de i stedet for å ta ting som det kommer. Man trenger ikke overdrive, ingen liker folk som vil at alle fester akkurat som dem. Men litt planlegging må til for at man ikke skal fremstå som en idiot. Du inviterer ikke kollegaer og selveste direktøren av selskapet til en fest der du løper rundt i pysjamas med en vodkaflaske i hånden og sminke i ansiktet, vel? Ei vil du heller invitere gamle venner og familien på en fest der du sprader rundt i smoking. Dermed lønner det seg å skrive gjesteliste på forhånd, og ofte blir du nødt til å utelukke noen du faktisk vil skal komme, men som du vet ikke vil passe inn. Spar disse menneskene og lag en egen fest for dem ved senere anledning. Så har du forberedelsene – for ulike mennesker liker ulike ting, og du vil ikke fornærme gjestene dine ved å vise at du ikke tok hensyn til deres mentalitet, alder, kultur eller bakgrunn.

Mange tabuer i den multikulturelle verdenen

Selv om menneskene har blitt langt mer fritenkende, moderne og uavhengige sett i forhold til hvordan vi levde kun ett hundre år siden, er det fortsatt en rekke forskjeller som må tas hensyn til når man lager en fest. For de fleste av oss er en del av multikulturalismen, og for at flere ulike kulturer skal leve sammen i fred og harmoni må man lære å respektere vår forskjeller. Du klarer deg fint uten svin en kveld, om du har invitert muslimske eller jødiske gjester. Indiske gjester blir ofte fornærmet om du tilbyr dem oksekjøtt, mens enkelte kulturer vil helst ikke se store mengder alkohol rundt bordet. Enkelte ting blir rett og slett ikke akseptert i andre kulturer, derfor må du tenke på slikt i forveien. Spillene du tilbyr gjestene er også en del av dette – enkelte vil ikke se noe moro i pengespill som casino, mens andre vil mene at ethvert sosialt spill der man må ta på hverandre er for drøyt. Det kan virke kjipt å måtte tilpasse seg omgivelsene og da spesielt menneskene man kjenner, men slik er livet. Når du blir invitert på besøk og legger merke til ting som vertene har endret på for å passe din kultur og ønsker, vil du kjenne en varm følelse i kroppen – dette kalles medmenneskelighet, forståelse, nestekjærlighet. En god vert vil alltid klare å unngå tabuer og uskrevne lover, de vil sørge for at alle gjestene føler seg hjemme og kan slippe seg løs. Dette er hovedfaktoren i en vellykket fest.

Musikken og dresskoden er viktig

Husk også å tilpasse musikken etter omgivelsene, for musikk former tankene til mennesker. Vil du by over folk på en formell, profesjonell aften, er klassisk musikk og vin en god kombinasjon. Snakker vi vennegjengen, er deres favorittmusikk og øl det beste valget. Husk også å si ifra om dresskoden på forhånd, slik at folk kan forberede seg. Uten dresskode vil du ofte se sprikende forskjeller på gjestene – enkelte vil nemlig alltid ha på seg en dress, mens andre mener at mangelen på en dresskode betyr automatisk «kom i joggebukse». Slike kontraster må du helst unngå. Ingen sier at du må bruke mange dager på planleggingen av festen – en time med logiske tanker og noen skriblerier er mer enn nok.


Privacy Policy